Seksualiteitsoorlog


“Hoe dom ben je als je je als een sletje gedraagt en ook nog eens laat filmen?! Ik heb totaal geen medelijden met dat soort tuig.”

Bovenstaande zelfrechtvaardigende reactie is een van de opmerkingen die ik kreeg op mijn statement “meisjes en jongens die ooit een naaktfoto of filmpje van zichzelf hebben gemaakt EXPOSEN, is ontoelaatbaar en moet door de gehele gemeenschap veroordeeld worden.”

Vrouwen aan de schandpaal nagelen, vernederen, verder de afgrond in duwen, exposen, het maken en het verspreiden van naaktfoto’s, ook wel sexting genoemd, het is aan de orde van de dag, onder andere via Telegram praktijken. 

Soms wordt er gezegd dat sexting zou kunnen passen binnen de seksuele ontwikkeling van jongeren. Je kunt je afvragen of dat inderdaad handig is als er zo’n grote zwerm bijen continue op zoek is naar een nieuw slachtoffer. Het is stoer om nieuw materiaal te delen, voor sommigen zelfs bijna status-verhogend. De kans dat je foto’s verspreid worden, zeker in dit waardensysteem, is dus enorm groot. 

„Ik mag dit, dit is mijn taak, want zij gedraagt zich als slet.’

De wraakzuchtige manier waarmee foto’s verspreid worden binnen sommige groeperingen gaat verder dan alleen exposen. Het is iemand tot op het bot vernederen. Veel, met name jongens, denken de macht te hebben om het slachtoffer op haar plek te zetten, te straffen voor haar daad door haar nog verder de afrond in te duwen. Zelfrechtvaardiging. “Ik mag dit, dit is mijn taak, want zij gedraagt zich als slet.” Ik noem het eerwraak 2.0 en dan onder jongeren. Het gaat lang niet altijd over seks. Soms draagt een meisje geen hiyaab op een foto terwijl ze die offline wel draagt, wat haar direct bestempelt als “kech” (straattaal, afgeleide van hoer – op z’n Marokkaans). 

Dit, beste mensen, vind geen enkele basis binnen de Islam. Wanneer het aankomt op het beoordelen van anderen zijn eerlijkheid en onpartijdigheid belangrijke eisen. Rechtvaardigheid die noch van liefde, noch van haat afhankelijk is. Het tegengestelde zie je gebeuren in de praktijk.. 

Ik geef niet graag toe dat dit gebeurt, maar m’n kop in het zand steken voor “zeer ongepast en grensoverschrijdend gedrag” doe ik nog minder graag. 

Er is een seksualiteitsoorlog gaande. Om te begrijpen waar dit allemaal vandaan komt, is het belangrijk om kennis te hebben van de cultuur en het systeem waar deze jongeren in zijn opgegroeid en nog steeds in bevinden. Om daadwerkelijk te begrijpen hoe dit mechanisme van slachtoffer – dader tot stand komt en om daadwerkelijk te kijken naar waar de winst en de ingang is om dit fenomeen aan te gaan.”

Spreek over dit onderwerp

Een belangrijke basis is spreken over dit onderwerp met je kind, neefje, nichtje, buurkids in de hoop dat er besef komt dat elkaar online afmaken niet oké is en dat liefde, seksualiteit, voelen, emoties, pijn allemaal normale verschijnselen zijn, mooi, fijn en gezond is. Hoe men dit vorm geeft, zou een individueel vraagstuk moeten zijn. Echter, vanuit deze waardesystemen, zie je dat de gehele gemeenschap zich bezig houdt hiermee. “Want wat Marokkaanse Fatima doet, gaat de gehele Marokkaanse gemeenschap aan.” 

Fatima draagt de eer van de gehele gemeenschap op haar schouders. Aldus velen. 
Een mooie rol voor de gemeenschap is het veroordelen van eerwraak 2.0. en het terugbrengen van waarden, moraliteit en ethiek. Onderschat je eigen impact niet. In hoe en wat je uitspreekt en zeker ook in wat je doet. Ook als omstander. Elke stap is er een. 

De illusie bestaat helaas anno 2020 nog steeds dat praten over seksualiteit kan zorgen dat kinderen sneller seksueel actief zijn. Het gevaar hiervan is dat ouders daadwerkelijk geloven dat niet praten constructief kan zijn. Dit heeft geen enkele basis. Zowel vanuit religieus kader als vanuit psychologisch perspectief niet. 

Tweederde van kinderen tussen 9-12 jaar is online weleens geconfronteerd met (heftige) porno. Als je er als ouder voor kiest om het onderwerp seksualiteit uit de weg te gaan, zal straat, onderwijs en internet die rol (blijven) vervullen. En de vraag is of dat op de meest wenselijke en gezonde manier gebeurt. Zonder enig gezond kader, zonder enig gesprek, wordt gezond seksueel opgroeien, zoals iedereen wenst voor zijn of haar kinderen, een utopie. 

Laat jij je meetrekken in deze seksualiteitsoorlog? Of pak je je verantwoordelijkheid door te praten, voordat internet het doet? 

Vrij spreken begint immers bij jezelf..

Open chat
Hoi